Hvilke 3 lags stof mundbind?

Hvad er forskellen på engangsmundbind og genanvendelige mundbind, og hvilke mundbind skal man bruge?

Ved køb af stofmundbind- køb altid 3 lags stof mundbind

Den afgørende forskel på engangsmundbind og genanvendelige mundbind er, at engangsmundbind er udviklet til kliniske omgivelser som eksempelvis hospitaler og andre steder, hvor det er utrolig kritisk at smitte ikke bæres med fra patient til patient. 

Vores genanvendelige stofmaske er udviklet og produceret til privatpersoner og ikke-fagpersonale og må derfor ikke bruges på hospitaler.

Opbygning af tre-lags stofmundbind

3 lags stofmundbind eller engangsmundbind?

Det afhænger af hvem du spørger, men også hvor det skal bruges henne. 

Engangsmundbind:

Er bedst til operationsstuer, fødegange, hospitaler, privatpraktiserende læger og en lang række institutioner i sundhedssektoren. Nogle fødevarervirksomheder bruger engangsmundbind i produktionen.

Engangsmundbind har den styrke, at når en læge/fagperson har været i kontakt med en patient, kan han/hun smide mundbindet ud og være sikker på ikke at bære smitte med sig til den næste patient. Her tager han et nyt sterilt mundbind på. Det kan blive til mange mundbind på en enkelt dag, men det er nødvendigt for ikke at sprede smitte på hospitalet.

Genanvendelige stofmundbind:

Er bedst til alle os, der færdes i det offentligt rum, skal tage offentlig transport, på café eller restaurant og ellers ønsker at skærme hinanden og samtidig spare naturen for unødig brug af ressourcer.

Genanvendelige mundbind er bedst for miljøet, da vi bruger væsentligt færre ressourcer på at fremstille et mundbind, der kan bruges 40 gange, end der bruges på at producere 40 engangsmundbind.

Forskellen i filtrering på mundbind 

En af de væsentlige forskelle er filtreringen, altså hvor mange partikler, mundbindet er i stand til at holde tilbage. 

Engangsmundbind skal kunne leve op til den europæiske norm EN 14683, der fastsætter, hvad et engangsmundbind skal kunne. Normen består af to typer mundbind, hvor af det ene er inddelt i to underkategorier, herunder kan du se hvordan engangsmundbind testes. Tabellen er taget fra EN 14683 og er derfor på engelsk.

Det der lægges højest vægt på for mundbind i denne tid er filtreringen (BFE), altså hvor mange bakterier, der bliver holdt tilbage af mundbindet. 

Læs mere om vores CE mærket mundbind i stof

Her skal et type 1 mundbind (den laveste type) kunne filtrere mindst 95% af partikerne fra. Type 2 og type 2R skal kunne filtrere mindst 98% af bakterierne fra. Type 2R skal desuden være stænkresistente.