Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af stofmundbind?

Det er virkelig en jungle med stofmundbind. Der findes allerede utallige forskellige typer stofmundbind. Nogle er bare et stykke stof, mens andre er udviklet og undersøgt til formålet. For at hjælpe dig med at vælge det rigtige, har vi lavet en guide til dig med ting, du skal holde øje med, når du er på jagt efter et stofmundbind.

Hvad skal jeg holde øje med i forhold til vaskbare mundbind?

Der er ingen krav til, hvor ofte du skal kunne vaske et genanvendeligt mundbind. Men de producenter - som eksempelvis os - som har testet og undersøgt hvor meget, vores mundbind kan holde til, vil altid skrive det specifikt. I VRMUNDBINDs tilfælde er det mindst 40 gange ved 60 grader. 

Hvis producenten ikke oplyser andet, end at det kan vaskes indtil det er slidt, så vil mundbindet formentlig fejle på nogle af de andre parametre, du skal kigge på. Det er nemlig oftest forklaringen hos dem der ikke har testet mundbindene.

Vi anbefaler vask ved 60 grader 40 gange af vores stofmundbind, også selvom vi har test på at det kan vaskes flere gange - niveauet af den fugtafvisende effekt falder for hver vask og vi mener at niveauet bliver for lavt efter det er vasket mere end 40 gange.

Hvor mange grader kan det vaskes ved?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vask ved 60 grader. Højere grader kan i nogle tilfælde betyde at stoffet er stærkere, men det er ikke nogen garanti for at mundbindet holder længere.

Hvor er de vaskbare mundbind produceret?

Bliver der fortalt en særlig historie omkring produktionen?

Vores klarer holdning er, at der som minimum skal fortælles hvor produktionen finder sted, men også under hvilke forhold. Det kan være nemt at sige for os, som selv ejer produktionsfaciliteterne, men vi mener faktisk, det er en rigtig vigtig oplysning for forbrugerne, at dem der har produceret mundbindene har haft ordenlige forhold, pauser, frokost, socialt samvær og kan være glade for deres arbejde. Synes du ikke det?

Der findes så mange steder med kummerlige forhold i tekstilindustrien, så hvis man ikke kan skrive noget godt om, hvor og hvordan et mundbind er produceret, bør du nok holde fingrene væk... 

Er mundbindet fugtafvisende?

Endnu en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen er, at stofmundbind skal være fugtafvisende. Fugtafvisende stof har en vandafvisende behandling på ydersiden så spyt, vand og andet ikke kan sidde fast i stoffet. En almindelig 100% bomulds t-shirt bliver oftest våd hvis den får en dråbe vand på sig. Stof med fugtafvisende behandling bliver ikke vådt. Vandet vil lægge sig på ydersiden som perler - Da mundbindet kun er fugtafvisende, er der en grænse for, hvor længe vand kan ligge på stoffet og hvor mange vaske dette kan holde til. Læs sundhedsstyrelsens anbefalinger her.

Hvor mange % af bakterier filtrerer mundbindet?

Det overordnede spørgsmål bør for dig være "Hvorfor køber jeg et mundbind?"

Hvis det er fordi du skal (grundet myndighedernes regler), så har du helt sikkert ikke læst hele siden helt her ned. Hvis du derimod køber et mundbind for at være solidarisk og medfølende, så vil filtrerings evnen være væsentlig for dig.

Jo højere en filtrering jo "bedre" er dit mundbind som værn mod spyt, areosoler og partikler fra din mund. Filtreringen er væsentlig fordi du ønsker at holde så mange partikler ude som muligt. 

En højere filtrerings % vil alt uden lige give en bedre beskyttelse. Vi vil til en hver tid anbefale over 70% filtrering. Vores eget mundbind er testet ved teknologisk institut til en filtrering på 92%.

Du kan blive klogere på forskellen mellem engangsmundbind og stofmundbind her