Hvordan bruger man en stofmaske?

Vi ser at mange spørger hvordan bruger man stofmasker?


For at stofmasker ikke skal være en misforstået sikkerhed, er det vigtigt at det bruges korrekt. Det er iøvrigt gældende hvad enten det er ansigtsmaske, stofmundbind eller engangsmundbind. Herunder kan du se videoen med direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, der viser dig hvordan du tager et engangsmundbind på.

Du kan følge vejledningen med VRMUNDBIND på samme måde, bare husk at smide det til vask efter brug i stedet for at smide det ud, så skåner du miljøet for en masse ekstra affald.

Læs her: Overholder jeg sundhedsstyrelsens retningslinjer med et stofmunbind? 

Sådan bruger du mundbind

Sådan tager du stofmasker på og af

I korte træk skal du følge disse punkter for at tage mundbindet rigtig på og af igen. Punkterne er ændret, så de passer til stofmundbind, men den oprindelige liste kan ses på www.sst.dk her.

1. Vask hænder eller brug håndsprit før brug

Når du har god håndhygiejne er der langt større chance for, at du ikke smitter, eller bliver smittet. Vi bruger hænderne til mange ting og rører ved mange ting som potentielt kan bære smitte, derfor er håndhygiejnen så vigtig.

2. Find forsiden. 

Forsiden er den side der bærer et lille label. Du kan se hvordan mundbindet skal vende, når du kigger på forsidens lille label, Vikingskibet skal nemlig vende korrekt, når andre kigger på dig. 

3. Tag mundbindet på ved at holde i ørestropperne.

Sørg for at mundbindet sidder tæt til dit ansigt og dækker både næse og mund. Du kan tilpasse vores mundbind med den lille klemme der sidder over næsen. Efter du har taget mundbindet på kan du tilpasse den nederste del af mundbindet.

4. Rør ikke mundbindet under brug.

Skift det ofte og altid, hvis det er vådt eller beskidt. Vores mundbind er altid hvide på indersiden, så du kan se, når de bliver beskidte. Du skal samtidig holde øje med om det bliver for fugtigt at have på. Skulle det føles vådt, skal du skifte mundbindet. Du må ikke røre ydersiden, fordi du potentielt kan bære smitte på hænderne, men også fordi ydersiden potentielt kan bære smitte fra partikler der flyver rundt i luften.

5. Tag mundbindet af ved at tage fat i ørestropperne og smid det i en pose eller direkte til vask.

Tag fat i ørestropperne igen og tag mundbindet af. Sundhedsstyrelsen anbefaler 60 graders vask. De anbefaler også at mundbind er fugtafvisende.
VRMUNDBIND kan vaskes ved 60 grader og beholder den fugtafvisende overflade i mindst 40 vaske. 

Ønsker du, at mundbindet skal holde endnu længere, kan du også håndvaske det i håndvarmt vand og sæbe, da almindelig varmt vand og sæbe opløser viruspartikler (vi vasker jo heller ikke hænder i 60 grader varmt vand). Læs mere her.

6. Vask hænder eller brug håndsprit efter brug

Når du har taget mundbindet af, skal du huske at vaske hænder og bruge håndsprit. Du skal også holde god afstand, da håndhygiejne og afstand stadigvæk er de to største muligheder vi har for at reducere smitte mellem os. Mundbind er kun et supplement til dette.

Læs mere om VRMUNDBIND